Brandmanchetten

Brandmanchetten, ook wel pipeclosers of manchetten genoemd, zijn een belangrijk onderdeel van brandpreventie. Op deze pagina leggen we uit wat een brandmanchet precies is, wanneer deze te gebruiken is en welke wettelijke eisen er gelden voor brandwerende doorvoeringen.

Wat is een brandmanchet?

Een brandmanchet is een rode ring rond een kunststof buis, die een afdichting maakt ten opzichte van de muur of vloer. Dit wordt bereikt door middel van een grafietinlage, die uitzet onder hogere temperaturen en zo de vrijgekomen rook en het vuur van een brand tussen twee ruimtes voorkomt via sparingen en doorvoeringen.

Brandmanchet buismateriaal

Wanneer een brandmanchet te gebruiken?

Manchetten zijn noodzakelijk wanneer een leiding door een wand van een brandcompartiment naar een ander brandcompartiment gaat, en de leiding zelf brandbaar is. Hierdoor wordt de hitteoverdracht via de leiding vertraagd en kan een overslaande brand niet zijn gang gaan. Bij onbrandbare leidingen, zoals stalen, gietijzeren, RVS of koperen leidingen, is een brandmanchet niet noodzakelijk.

Soorten brandmanchetten

Er zijn verschillende soorten brandmanchetten bij ons beschikbaar, waaronder:

  • Brandwerende wurgmanchet: Dit is een type brandmanchet dat specifiek is ontworpen voor plaatsen waar kunststof buizen brandscheidingen doorkruisen.
  • Pipecloser: Deze brandmanchet is specifiek ontworpen om de drager te beschermen bij het werken in de buurt van warme leidingen en pijpleidingen.
  • Brandmanchet 2-4 uur: Deze brandmanchet is specifiek ontworpen om de drager 2-4 uur te beschermen tegen hitte en vlammen. Het is gemaakt van vlamvertragend materiaal en heeft een hoge brandvertragende capaciteit.

De wettelijke eisen voor brandwerende doorvoeringen

De overheid vereist vaak een brandwerendheid van 60 minuten, voldoende tijd voor de aanwezigen om te vluchten, maar vaak niet voldoende om enorme schadeposten te voorkomen. In geval van schadebeperking is een brandwerendheid van 2 uur of meer vereist. Het is belangrijk dat gebouwen periodiek worden gecontroleerd door een expert op het gebied van brandveiligheid, en dat er voldaan wordt aan de regelgeving van de overheid gericht op de veiligheid van mensen.

Brandmanchetten en pipeclosers

Het monteren van een brandmanchet

Voor het monteren en installeren van een brandmanchet zijn er geen specifieke diploma's noodzakelijk. De producten zelf zijn namelijk allemaal gecertificeerd volgens de gestelde richtlijnen en worden geleverd met een montageomschrijving. Desalniettemin kan het wel zo zijn dat het product niet correct wordt geïnstalleerd en daardoor de werking verliest. Wij adviseren dan ook op het gebied van montage & plaatsing altijd een expert te raadplegen.

Heeft u behoefte aan advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij denken mee in iedere situatie!