Brandmanchetten

In de wereld van brandpreventie worden de termen brandmanchetten, pipeclosers of manchetten vaak genoemd. Maar wat is het nou eigenlijk? Op deze pagina leggen wij alles uit over onze brandmanchetten en het gebruik er van.

Wat is een brandmanchet?

Een brandmanchet kan je herkennen als een rode ring rond een kunststof buis. Doordat je het manchet kan openen, kan je deze eenvoudig rondom een buis plaatsen om een afdichting ten opzichte van de muur/vloer te maken. Doordat de ring is voorzien van een grafietinlage, fungeert de manchet als een brandwerende afdichting, doordat het materiaal uitzet onder hogere temperaturen. Hierdoor wordt een overslaande brand tussen 2 ruimtes voorkomen via sparingen en doorvoeringen.

Brandmanchet buismateriaal

Wanneer een brandmanchet te gebruiken?

Het gebruik van een brandmanchet is noodzakelijk wanneer een leiding (buis) door een wand van een brandcompartiment naar een ander brandcompartimenent gaat wanneer de leiding zelf brandbaar is. Hierdoor wordt de hitte overdracht via de leiding vertraagd en kan een overslaande brand niet zijn gang gaan.

Bij onbrandbare leidingen is een brandmanchet niet noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan stalen-, gietijzeren-, rvs- of koperen-leidingen.

De wettelijke eisen voor brandwerende doorvoeringen

Om een grote, uitslaande brand te voorkomen is het belangrijk dat het gebouw periodiek wordt gecontroleerd door een expert op het gebied van brandveiligheid. Het gebouw moet namelijk worden opgedeeld in compartimenenten die worden gescheiden door brandwerende wanden en/of vloeren. Hierdoor wordt namelijk de brand beperkt of vertraagd in specifieke locaties van het gebouw en wordt er voldaan aan de basiseisen in de regelgeving van de overheid die is gericht op de veiligheid van mensen. Binnen het compartiment moeten de welbekende vluchtroutes van te voren worden uitgedacht zodat de veiligheid van de werknemers of bezoekers voorop staan.

Echter, vanuit de overheid wordt er vaak een brandwerendheid vereist van 60 minuten. Dat is namelijk voldoende tijd dat de aanwezigen kunnen vluchten, maar voorkomt vaak niet enorme schadeposten. In het geval dat ook het voorkomen van schade gewenst is, moet er worden gestreeft naar een brandwerenheid van 2 uur of meer.

Brandmanchetten en pipeclosers

Het monteren van een brandmanchet

Voor het monteren en installeren van een brandmanchet zijn er geen specifieke diploma's noodzakelijk. De producten zelf zijn namelijk allemaal gecertificeerd volgens de gestelde richtlijnen en worden geleverd met een montageomschrijving. Desalniettemin kan het wel zo zijn dat het product niet correct wordt geinstalleerd en daardoor de werking verliest. Wij adviseren dan ook op het gebied van montage & plaatsing altijd een expert te raadplegen.

Heeft u behoefte aan advies? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij denken mee in iedere situatie!