Brandwerende coating
Brandwerende coating dient als een dunne laag materiaal, welke toegediend kan worden op staalconstructies om hiermee de brandwerendheid te verhogen. Wanneer de coating door de extreme hitte tijdens een brand geactiveerd wordt, zwelt de laag op en vormt deze manier een isolerende schuimlaag. Op deze manier zorgt de brandwerende coating ervoor dat vlammen en rook zich minder snel van de ene-, naar de andere ruimte verplaatsen. Dit kan bij een evacuatie dus letterlijk mensenlevens redden. Om deze reden is er dan ook strenge wetgeving omtrent het brandveilig maken van gebouwen. De Nederlandse wetgeving verlangt voor kantoorpanden, grote gebouwen en andere openbare ruimtes bijvoorbeeld een minimale brandweerstand van 60 minuten.
In welke gevallen brandwerende coating aanbrengen?
Als gouden regel geldt: Hoe hoger een gebouw is, hoe meer er in principe moet worden geïnvesteerd in het aanbrengen van brandwerende coating. Naast de lengte van het gebouw, zijn er nog twee andere elementen waarvan de brandwerendheid van een gebouw afhankelijk van is. Namelijk de risicofactor van het gebouw (denk hierbij aan fabrieken met chemische middelen of een bibliotheek met een zeldzame collectie), en of het gebouw slaapgelegenheid aanbiedt. In dat laatste geval geldt dat, wanneer het hele gebouw boven de dertien meter is, deze minimaal 2 uur brandwerend moet zijn.
Op welke ondergrond kan brandwerende coating verwerkt worden?
De brandwerende coating kan op veel verschillende oppervlakken worden aangebracht. Voornamelijk hout, beton en staal worden gebruikt als ondergrond. Als basis van deze brandwerende coating moet er wel eerst een primer op het staal aangebracht worden. Vervolgens wordt de coating afgelakt met een toplaag.
Advies
Als u opzoek bent naar advies voor de juiste brandwerende coating, of wanneer u vragen heeft over het product, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan u dan graag te woord!