Wij krijgen regelmatig vragen over onze brandmanchetten en de werking daarvan. Daarom proberen wij op deze pagina haarfijn uit te leggen wat het nou eigenlijk is, hoe het werkt en wat de gevolgen zijn als dit niet aanwezig is bij een eventuele (uitslaande) brand.
Een brandmanchet (soms ook pipecloser genoemd) is eigenlijk niks anders dan een metalen huls die wordt geplaatst rondom een buis. De plaatsing van de manchet vindt altijd plaats in de doorloop (doorvoering) van een scheidingswand waardoor de brand minder snel overslaat naar de andere kamer middels de doorvoeringen in de muur.
In de huls van een manchet is er een grafietinlage geplaatst. Wanneer deze inlage in aanraking komt met temperaturen boven de 150°C, worden openingen tussen de buis en de wand (die bijvoorbeeld onstaan door het smelten van de buis) afgedicht met kracht.
Doordat deze huls eventuele openingen afdicht, wordt er voorkomen dat gifitige (brandbare) rookgassen en vlammen eenvoudig langs de buizen in andere aangesloten kamers terechtkomen. Dit is van extreem belang bij het brandveilig maken van uw pand, omdat zelfs de kleine opening genoeg kan zijn om gassen en vlammen te laten doorslaan naar de andere ruimte.
Door de jaren heen hebben diverse onderzoeken aangetoond dat wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van brandmanchetten, vlammen na ongeveer 4 minuten zijn verplaatst naar de naastgelegen ruimte. Hierdoor hebben de vlammen wederom vrij spel waardoor de kettingreactie van het overslaan van vuren in gang is gezet.
Bij HPS preventiematerialen bieden wij een ruim aanbod aan diverse manchetten en pipeclosers aan. Hieronder hebben wij het aanbod voor u uitgelicht:
Wij kunnen ons volledig voorstellen dat er nog veel meer vragen zijn omtrent het brandveilig maken van uw bedrijfspand, kantoor of woning. U kunt altijd bij ons terecht voor professioneel advies. Neem gerust eens contact met ons op!