Controle Brandkleppen

U heeft de stap gezet om brandkleppen te installeren in uw gebouw(en). Dit is super! Na deze installatie is het echter ook van groot belang dat de kleppen het doen en in de toekomst correct blijven functioneren. Vandaar dat wij van Preventie Materialen u aanraden om regelmatig een controle van uw brandkleppen uit te voeren. In dit artikel leest u waar u op moet letten.


Hoe vaak de brandkleppen controleren?

Het is van belang om, zodra de brandkleppen geïnstalleerd zijn, direct een controle uit te voeren. Zo weet u zeker dat de klepbladen op een juiste manier openen en sluiten. Wanneer er zich een probleem voordoet, hoeft dit niet direct aan de brandklep te liggen. Er kan namelijk ook iets mis zijn gegaan bij de installatie. Na deze initiële controle raden wij ten sterkste aan om de brandkleppen vervolgens 2 keer per jaar te controleren en te reinigen (art. 8.3 van EN 15650:2010). Wanneer u de kleppen niet jaarlijks onderhoud, loopt u het risico dat zij niet meer correct werken in het geval van een brand. 


Waarop letten bij een controle?

Tijdens de installatie van brandkleppen kan het afdichtingsmateriaal de kleppen vuil maken. Om het klepblad vrij te laten bewegen, is het echter van belang dat er geen viezigheid achterblijft aan de binnenkant van de klepkoker. Maak de binnenkant van deze klepkoker dan ook goed schoon. Dit afdichtingsmateriaal kan soms ook het soepel werken van het mechanisme in de weg zitten. Dit controleert u door de brandkleppen handmatig te openen en sluiten. Alle doorvoeringen tijdens zo’n onderhoudsbeurt houdt u vervolgens bij in een logboek zoals die van Databook. Dit logboek is digitaal te gebruiken, waardoor u niet langer gebruik hoeft te maken van een papieren archief.


Een brandklep bestellen?

De brandkleppen bij Preventie Materialen zijn uitvoerig getest conform de laatste wetgeving omtrent brandveiligheid. Dankzij ons veelzijdige aanbod is er voor iedere situatie wel een passende brandklep te vinden!

 

Brandklep nodig?

Bestel hem eenvoudig en snel bij Preventie Materialen!

Bekijk Brandklep