De werking van een brandmanchet

Heb jij ook wel eens gehoord van de term brandmanchet, maar weet je niet exact wat de werking van dit product is? Wij leggen het zo eenvoudig mogelijk voor je uit op deze pagina.

Brandmanchetten in het kort

Een brandmanchet (soms ook wel Pipecloser genoemd) is een ronde, metalen huls met daarin een bij hitte opzwellend grafiet. De manchet bestaat uit twee delen zodat je hem eenvoudig kan loskoppelen en om een buis kan plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan doorvoeringen die door de wand voeren van de ene ruimte naar een andere ruime.

Opzwellen bij aanraking met hitte

Zoals net al benoemd, zwelt een brandmanchet op zodra het in aanraking komt bij extreme hitte. Plastic buizen en doorvoeringen zullen bij dergelijke omstandigheden wegsmelten, waardoor er plots een gat ontstaat in de scheidingswand. Hierdoor kan rook en vuur snel verspreiden tussen verschillende compartimenten, aar een brandmanchet zorgt voor een minimale vertraging van 30 minuten.

Het grafiet binnenin de brandmanchet gaat namelijk opzwellen waardoor de onstane ruimte wordt afgedicht met brandvertragend materiaal. Hierdoor wordt de kans op een overslaande brand vertraagd en neemt de kans op kritieke schade af.

Brandmanchet online bestellen

In onze webshop kunt u eenvoudig en snel online brandmanchetten bestellen. Twijfelt u nog welk manchet geschikt is voor uw situatie? Neem gerust contact op met een van onze experts en wij denken vrijblijvend met u mee voor een passend advies!